torstai 18. heinäkuuta 2013

Leikattu täytekranssi

Äidin kanssa tehtiin hieman vierasvaraa pakkaseen. Saatiin sitten aikaiseksi tavallisten pullien lisäksi muutama täytepitkokin. Normaali letitys-tavan sijasta päätettiin tehdä leikattuja kransseja ihan vaihtelun vuoksi.
Täytteenä voi käyttää mitä vain paistonkestävää hilloa tai pysyä klassisessa kaneli-sokeri-voi täytteessä. Makuasioissa  ei voi riidellä. Ainoa asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota ettei täyte ole liian juoksevaa, sillä leikattaessa se valuu pitkosta ulos pellille eikä tuo sitä haluttua siistiä ulkonäköä!

Pullataikina: 

5 dl                maitoa ( huomio! Kuivahiiva: 42-asteinen neste, Tuorehiiva: kädenlämpöinen neste )
15 dl              vehnäjauhoja
1 tl                 suolaa
1 rkl               kardemummaa
1 kpl              kananmuna
150 g             margariinia tai voita
1,5 dl             sokeria
2 ps               kuivahiivaa ( tai 60 g tuorehiivaa )

1. Vaivaa ainekset keskenään sekaisen kunnes taikinaan muodostuu kunnon sitko.
2. Nostata taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
3. Kauli taikina n. 2-3mm paksuiseksi ja n. 15 cm korkuiseksi matoksi.
4. Levitä haluttu täyte tasaisesti taikinamatolle.
5. Kääri matto rullaksi ja leikkaa siitä n. 30 cm pituisia pätkiä. Kranssin muodon saat yhdistämällä leikatut päät toisiinsa.
6. Aseta kranssi valmiiksi leivinpaperille ja sitten vasta aloita leikkaaminen. Näin kranssi pysyy kasassa!
Leikkaa vinoja ja syviä n. 1cm paksuja sakaroita ( Jätä n. 1 cm leikkaamatta pohjalle ). Samaan aikaan edetessäsi eteenpäin, asettele sakaroita vuorotellen vasemmalta, oikealle puolelle kunnes koko pitko on leikattu. 
Kannattaa aloittaa leikkaaminen yhdistys-kohdan keskeltä niin se menee sopivasti piiloon. Kts.kuva alhaalla!   

Tältä näyttää valmis kranssi raakana :)


7. Nostata kranssit liinan alla. Testaa sopiva nousu varovasti painamalla sormella pitkon pintaan. Jos pinta nousee hitaasti takaisin muotoonsa ovat pitkot valmiita uuniin. Jos testialueeseen jää painauma on taikina ylinoussut jää pitkot jää matalammiksi eikä jatka nousua enää uunissa. Onneksi tämä vaikuttaa vain ulkonäköön eikä makuun.
8. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle haluamasi koristelu ( tällä kertaa käytin vain mantelilastuja )
9. Paista kranssit 190-asteisessa uunissa n. 17-20 min riippuen kranssien koosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti