lauantai 16. helmikuuta 2013

Kuningatarkakku


Pohja: 

6 kpl             kananmunia ( huoneenlämpöisiä )
220 g            sokeria

0,5 dl           perunajauhoja
1 tl               leivinjauhoja
n. 2 1/2 dl    vehnäjauhoja

1. Vaahdota kananmunat ja sokeri.
2. Sekoita kuivat aineet ( yhteispaino: 220 g ) sekaisin keskenään ja sihtaa ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen ettei kuohkeus häviä. Suosittelen käsin sekoittamista.
3. Paista uunin keskitasossa 175 asteessa, n.40-45 min. Varmista kypsyys tikulla!
4. Irroita kypsä kakkupohja vuuosta ja annan mieluiten jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään asti, jotta kakku olisi helpompi leikata siististi kolmeen osaan.
5. Jaa kakku kolmeen kerrokseen.

Täyte:

200 g           tuorejuustoa ( kuningatar )
1 dl              sokeria
2 tl               vaniljasokeria
2,5 dl           vispikermaa
5 kpl            liivatelehtiä
50 g             vadelmahilloa

lisäksi:
n. 450 g       vadelmahilloa ( kerroksien päälle, ennen rahkatäytettä )

1. Vaahdota kerma vaahdoksi.
2. Sekoita sokeri, tuorejuusto, vadelmahillo ( 50g ) ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma. Sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Liota ensin liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min. Laita n. 3 rkl lusikallista vettä pieneen kattilaan. Kiehauta vesi, purista suurimmat vedet liivelehdistä ja liota ne veteen. Anna seoksen kiehahtaa uudelleen ja anna jäähtyä hetken ennen lisäämistä massaan.
4. Lisää liivatelehdet massaan ohuena nauhana lorottaen. Sekoita koko ajan ettei tule täytteeseen tule paakkuja! Rahkatäyte on valmis.
5. Vuoraa leivinpaperilla irtopohja vuoan pohja ja reunat. Ala kasaamaan kakkua reippaalla tahdilla ettei rahkatäyte ehdi jähmettymään ennen aikojaan! Hankaloittaa tasaisesti levittämistä.
6. Levitä kakun kerroksien väliin ensin vadelmahilloa (välikerroksiin riittää 200 g / kerros, loput n. 50 g levitin päällimmäiseen kerrokseen), sitten vasta rahkatäyte. Rahkatäyte jaetaan vaan kahteen kerrokseen.
7. Kannen laitettuasi koko komeuden päälle, paina hellästi kantta alaspäin jotta mahdolliset epätasaisuudet saadaan pois kakun välikerroksista. Näin saadaan kakusta symmetrisempi.
8. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään väh. 2-3 tunniksi!

Koristelu:

vadelmia
mustikoita

n.7-12 dl       kermaa ( vaahdotettuna )

1 dl              hyytelösokeria
2 dl              vettä

1. Asettele jäiset marjat kakun keskelle, jättäen reunoille n.2-3 cm tyhjää tilaa ( riippuu koristelutavasta ).
2. Kiehauta vesi kattilassa kiuhuvaksi, lisää joukkoon hyytelösokeri ja sekoita. Anna kiilteen jäähtyä n. 2min.
3. Levitä kiillettä rauhallisin ottein marjojen päälle. Näin vältetään " kuolavanat " kakun reunoilta. Jos kiille alkaa jähmettyä liikaa ( muistuttaa kiisseliä ), lämmitä se uudelleen liedellä ja jatka työskentelyä.
4. Viimeistele kakku haluamallasi tavalla kermavaahdolla.
HUOM! Pursotuskoristeluun kannattaa varata kunnolla kermaa ettei lopu kesken. Itse tasoitin reunat ensin kermalla , sitten koristeluslastalla tein siihen raidat. Kannen reunoihin tein pursotuskoristelun. Kermaa meni 8 dl verran.





  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti