tiistai 30. huhtikuuta 2013

Possumunkki

Oikein hauskaa vappua teille kaikille!!!

Näin vapun kunniaksi valmistin kotitekoisia possumunkkeja omassa pikku keittiössäni.
Löysin todella herkullisen ohjeen omasta koulukirjastani ja ajattelin jakaa tämän riemun myös teidän kanssa.
Kyseisen ohjeen koko on aika iso koti-oloihin joten suosittelisin että jakaa tämän puoliksi.
Munkin paistoon kannattaa varata kunnolla aikaa koska kotona paisto on huomattavasti hitaampaa johtuen siitä että kattiloihin ei mahdu montaa munkkia kerralla paistumaan. Itselläni mahtui vain kaksi kerrallaan. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan makuelämyksellä :). 

Possumunkki: 
n. 35- 40 kpl

1L                 vettä
120 g            tuorehiivaa
300 g            sokeria
250 g            voita ( huoneenlämpöistä )
100 g            kananmunaa
20 g              suolaa
2100 g          vehnäjauhoja
50 g              maitojauhetta

liimaus:          kananmunaa

täyte:             mustikkahilloa ( paistonkestävää )
                     vaniljakreemiä (  Sallisen vaniljakreemijauhe, ohje purkissa )

paistoon:       munkkirasvaa ( sunnuntain ) tai kookosrasvaa

koriste:          Siro erikoishienoa sokeria ( Dan sukker )

1. Vaivaa kaikki aineet sekaisin keskenään monitoimikoneella n.12 min.
2.  Anna taikinan levätä n. 30 min liinan alle peitettynä. Näin taikina on helpompi kaulita kun suurin pinta jännitys on hellittänyt.
3. Kannattaa jakaa taikina muutamaan osaan ennen kaulitsemista. Näin sinulla on helpompi kaulita se tasaisesti ja saa kätevästi rytmiteltyä taikinan nousun ja paiston väliä. Urakan saa valmiiksi nopeammin kun tekee linjatyöskentelynä.
4. Kauli taikina n.3mm paksuiseksi. Jaa se pizzaleikkurilla n.10x12 kokoisiksi paloiksi ja pursota haluamasi täyte vain munkin toiselle reunalle.


Sivele pullasudilla kananmunaa aihion reunoille ja ota täyttämättömästä puolesta kiinni ja käännä se täytepuolen päälle. Paina hieman reunoista kiinni jotta munkki pysyy kasassa paistettaessa. Possun korvat saa helposti painamalla hieman reunoista peukaloa ja etusormea käyttäen.
Aseta valmiit munkit rypsiöljyllä voidellun leivinpaperin päälle. Anna munkkien hieman nousta ennen paistoa.
5. Lämmitä paistorasva paksupohjaisessa kattilassa varovasti 180 asteeseen.

Suosittelen käyttää paistomittaria jotta pystyt paremmin hallitsemaan lämpötilaa. Asetin alalämmön 175 asteeseen ja ylälämmön 185 asteeseen. Näin mittari hälyttää heti kun lämpötila laskee tai nousee liikaa. Lämpötilan noustessa liikaa siirrä kattila nopeasti pois liedeltä ettei se kärähdä. Jos lämpötila laskee alle 170 asteen munkit imee rasvaa sisäänsä ja maku ei ole tällöin ihanteellinen. Eli jos lämpö laskee lisää lämpöä hieman.



6. Lämpötilan ollessa sopiva, voitkin aloittaa munkkien paiston. Munkkeja paistetaan molemmilta puolilta kunnes pinta on kauniin tasaisen ruskea. Aseta leivinpaperia ritilän alle ( esim uuniritilä ) ja ota kypsät munkit kattilasta jäähtymään hetkeksi ritilälle reikäkauhaa käyttäen.


 7. Sokeroi hieman jäähtyneet munkit.
Sokeri tarttuu huomattavasti paremmin hieman lämpimään pintaan kuin täysin jäähtyneeseen. Myös sokereissa on eroja. Mitä hienompaa sokeria käytät sen parempi!
Tarjoile jäähtyneenä!





1 kommentti:

  1. Onpa herkullisen näköiset munkit :). Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista