torstai 11. huhtikuuta 2013

Rouhesämpylät

Innostuin ostamaan viime kauppareissultani erilaisia jauhoseoksia. Pussien takana olikin jo valmiita sämpylä ohjeita mitä päätin testata. Tein omat pienet muutokset taikinaan, koska halusin saada siihen enemmän makua.
 Ohje löytyy Myllärin kokojyväpitoinen sämpyläjauhoseos-pussista.

Alkuperäinen ohje:
n. 24 kpl

5 dl             vettä
50 g            tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 rkl            sokeria tai siirappia
1/2 rkl         suolaa
50 g            margariinia tai 1/2 dl öljyä
12 dl           Myllärin Sämpyläjauhoseosta

Tuunattu ohje:
n. 16 kpl

5-5,5 dl       vettä
50 g            tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 rkl           sokeria tai siirappia
1 rkl           suolaa
50 g           margariinia
1 dl            pellavansiemeniä
1 dl            auringonkukansiemeniä ( hienonnettuna )
9-10 dl       Myllärin Sämpyläjauhoseosta

Muuten taikinan tein ohjeen mukaan. Välillä vaan tulee pakottava tarve tehdä asioita oman pään mukaan vaikka alkuperäinenkin versio toimisi ihan hyvin ;).

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita hiiva kuiva-aineiden joukkoon. Tällöin se sekoittuu taikinaan tasaisemmin.
2. Sekoita veteen mausteet, siemenet, rasva ja lisää jauhoja vähitellen saman aikaa sekoittaen.
3. Alusta taikinaa kunnes siihen muodostuu sitko. Näin saadaan kuohkeita sämpylöitä.
4. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla.
5. Leivo taikinasta oman makuun sopivan muotoisia sämpylöitä. Itse olin laiska ja tein neliöitä.
6. Nostata vielä liinan alla ennen paistoa. Voit halutessasi koristella sämpylät. Kasta sämpylöiden pinta ensin vedellä niin siemenet tarttuvat paremmin!
Muutenkin sämpylät kannattaa kastella juuri ennen paistoa jotta ne saisivat paremmin väriä ja nousisivat hieman uunissa.
7. Paista 225- asteessa n.15-20 min riippuen sämpylöiden koosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti